The baptism of Jesus

Preacher: Rev Gavino Fioretti

Matthew 3: 13 – 17

(verses 17) In those days John the Baptist came preaching in the wilderness of Judea, “Repent, for the kingdom of heaven is at hand and behold, a voice from heaven said, “This is my beloved Son, with whom I am well pleased.” (ESV)

To download right click and choose “Save Target As”

  1. God’s revelation – God is the triune God, Jesus is God
  2. God’s encouragement – the promise of God is fulfilled, Jesus is encouraged by the Father’s words, The Spirit rests on Jesus, Jesus is commended by the Father
  3. God’s righteousness – primarily revealed in the life of Jesus, the purpose of the life of Jesus, points to Jesus

Heidelberg Catechism 12 – 15

Preacher: Rev Gavino Fioretti

Hebrews 9: 11 – 10: 18

(Chapter 10, verse 14) For by a single offering he has perfected for all time those who are being sanctified. (ESV)

Question 12. Since then, by the righteous judgment of God, we deserve temporal and eternal punishment, is there no way by which we may escape that punishment, and be again received into favor?
Answer. God will have his justice satisfied: and therefore we must make this full satisfaction, either by ourselves, or by another.

Question 13. Can we ourselves then make this satisfaction?
Answer. By no means; but on the contrary we daily increase our debt.

Question 14. Can there be found anywhere, one, who is a mere creature, able to satisfy for us?
Answer. None; for, first, God will not punish any other creature for the sin which man hath committed; and further, no mere creature can sustain the burden of God’s eternal wrath against sin, so as to deliver others from it.

Question 15. What sort of a mediator and deliverer then must we seek for?
Answer. For one who is very man, and perfectly righteous; and yet more powerful than all creatures; that is, one who is also very God

To download right click and choose “Save Target As”

Three objections

  1. God’s demands
  2. God’s creatures
  3. God’s mediator

Hosea 2

Preacher: Rev Gavino Fioretti

Hosea 2: 14 – 23

(verse 19, 20) And I will betroth you to me for ever. I will betroth you to me in righteousness and in justice, in steadfast love and in mercy. I will betroth you to me in faithfulness. And you shall know the Lord. (ESV)

To download right click and choose “Save Target As”

  1. Divine initiative – allures, speaks tenderly, restores
  2. Divine declaration – Israel will love God, Israel will be fruitful
  3. Divine covenant – with the whole creation, brings peace, brings a new relationship
  4. Divine promises – God will answer, God will bring back, God will have mercy

John the Baptist

Preacher: Rev Gavino Fioretti

Matthew 3: 1 – 12

(verses 1, 2) In those days John the Baptist came preaching in the wilderness of Judea, “Repent, for the kingdom of heaven is at hand.” (ESV)

To download right click and choose “Save Target As”

  1. His role – prophetic, preparatory
  2. His ministry – fearless, truthful, humble, fruitful
  3. His message – repentance, rebuke, revelation, reassurance
  4. His baptism – purpose, repentance
  5. His Lord – Jehovah/Jesus is near, is mighty, is sovereign, is generous

Heidelberg Catechism 9, 10 and 11

Preacher: Rev Gavino Fioretti

Romans 5

(verse 12) Therefore, just as sin came into the world through one man, and death through sin, and so death spread to all men because all sinned (ESV)

Question 9. Doth not God then do injustice to man, by requiring from him in his law, that which he cannot perform?
Answer. Not at all; for God made man capable of performing it; but man, by the instigation of the devil, and his own wilful disobedience, deprived himself and all his posterity of those divine gifts.

Question 10. Will God suffer such disobedience and rebellion to go unpunished?
Answer. By no means; but is terribly displeased with our original as well as actual sins; and will punish them in his just judgment temporally and eternally, as he hath declared, “Cursed is every one that continueth not in all things, which are written in the book of the law, to do them.”

Question 11. Is not God then also merciful?
Answer. God is indeed merciful, but also just; therefore his justice requires, that sin which is committed against the most high majesty of God, be also punished with extreme, that is, with everlasting punishment of body and soul.

To download right click and choose “Save Target As”

Three objections

  1. Is God fair?
  2. Is God really punishing sin?
  3. Is God merciful?

Heidelberg Catechism 6, 7 and 8

Preacher: Rev Gavino Fioretti

Genesis 1: 26 – 31 and 3: 1 – 19

(chapter 3, verse 11) And they heard the sound of the Lord God walking in the garden in the cool of the day, and the man and his wife hid themselves from the presence of the Lord God among the trees of the garden. (ESV)

Question 6. Did God then create man so wicked and perverse?
Answer. By no means; but God created man good, and after his own image, in true righteousness and holiness, that he might rightly know God his Creator, heartily love him and live with him in eternal happiness to glorify and praise him.

Question 7. Whence then proceeds this depravity of human nature?
Answer. From the fall and disobedience of our first parents, Adam and Eve, in Paradise; hence our nature is become so corrupt, that we are all conceived and born in sin.

Question 8. Are we then so corrupt that we are wholly incapable of doing any good, and inclined to all wickedness?
Answer. Indeed we are; except we are regenerated by the Spirit of God.

To download right click and choose “Save Target As”

  1. The image of God
  2. The purpose of God
  3. Enmity against God
  4. The grace of God

The family of Hosea

Preacher: Rev Gavino Fioretti

Hosea 1: 1 – 2: 1

(verse 10, 11) Yet the number of the children of Israel shall be like the sand of the sea, which cannot be measured or numbered. And in the place where it was said to them, “You are not my people”, it shall be said to them, “Children of the living God.” And the children of Judah and the children of Israel shall be gathered together, and they shall appoint for themselves one head. And they shall go up from the land, for great shall be the day of Jezreel. (ESV)

To download right click and choose “Save Target As”

  1. A life that preaches
  2. Spiritual adultery
  3. Divine judgement
  4. Unexpected promises